Uzman Diyetisyen Berrin Esra Karaman'dan Kurban Bayramı uyarısı: Sakın bunu yapmayın!

Uzman Diyetisyen Berrin Esra Karaman'dan Kurban Bayramı uyarısı: Sakın bunu yapmayın!

Kurban Bayaramı'nın ilk gününde, her yıl olduğu gibi yine hastaneler acemi kasaplarla doldu. Covid-19 nedeniyle hastanelerin dolup taştığı günümüzde acemi kasapların da hastanelerin acil servislerinde yoğunluk oluşturmaları dikkat çekti.

A+A-

HuhuNews.com'da 'Kurban Bayramı'nda kurban siz olmayın!' başlığıyla bir yazı kaleme alan Uzman Diyetisyen Berrin Esra Karaman, "Et tüketiminde limite ve saklama koşullarına dikkat edin." uyarısında bulundu. . 

Kurban Bayaramı'nın ilk gününde, her yıl olduğu gibi yine hastaneler acemi kasaplarla doldu. Covid-19 nedeniyle hastanelerin dolup taştığı günümüzde acemi kasapların da hastanelerin acil servislerinde yoğunluk oluşturmaları dikkat çekti. 

Bayramların gelmesi ile birlikte daha fazla yemek yeme hissinin ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Ancak sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir.

ET TÜKETİMİNDE LİMİTE DİKKAT!

Bu bayramın favorisi şüphesiz ki kırmızı et! Ve dikkat edilmesi gerekir ki Kurban Bayramı’nda kesilen et dinlendirilmeden tüketildiğinde sindirimin zorlaşmasına, fazla tüketildiğinde ise midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olabilmektedir. Gün içerisinde tüketilen et en fazla 5 köfte büyüklüğü kadar olmalıdır ki bu da yaklaşık 150 gram kadar bir miktardır. Kırmızı etteki doymuş yağ oranının fazla olması kalp damar sağlığında tehdit edici bir etken olacağı için özellikle kolesterolü yüksek olanlar, kalp ve böbrek hastalarının kırmızı et tüketimini sınırlayarak gün içerisinde 90 gramı geçmemelerini tavsiye ediyorum.

KURBAN ETİNDE “RİGOR MORTİS”

Yeni kesilen hayvanların etlerinde, yaşanan hormonal değişikliklere bağlı olarak ölüm sertliği adı verilen “Rigor Mortis” durumu ortaya çıkar. Bekledikçe metabolik reaksiyon ile oluşan asitlerin de etkisi ile bu sertlik bir süre sonra kaybolur. Taze kesilmiş etin pişirilmesi de sindirimi de zor olacağı için tüketmeden önce yaklaşık 12-24 saat kadar beklemesi gerekiyor.

SAKLAMA KOŞULLARINA DİKKAT!

Kurbanlık etin dayanma süresi buzdolabı koşullarında ortalama 3 -4 gündür. Kıyma haline getirilen etler için bu süre 1 -2 gün kadardır. Etleri uzun süre muhafaza edebilmek için küçük parçalara bölüp, buzdolabı poşetlerinde -18 derecede dondurmak ve dondurulmuş eti çözündükten sonra kesinlikle tekrar dondurmamak gerektiğini unutmayalım. Derin dondurucuda 4-6 aydan fazla saklanmaması gerekir. 

KURBAN ETLERİ NASIL TÜKETİLMELİ?

Pişirirken etin zaten kendi yağı yeteceği için ekstra yağ ilave etmenize gerek yok. Az su le birlikte ve kuyruk yağı ilave etmeden defne yaprağı, fesleğen gibi otlar, kekik, karabiber, kimyon, kırmızıbiber gibi baharatlar ile destekleyerek hem daha lezzetli hem de daha faydalı hale getirebilirsiniz. İçerisine bol sebze ilavesi ile birlikte sote olarak pişirmek de porsiyon kontrolünü daha kolay sağlamanıza yardımcı olacaktır. Ve unutmadan kırmızı etin yüksek demiri ile yeşilliklerde ki c vitaminini buluşturarak maksimum fayda sağlayabilir, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, gazlı içecekler yerine ayran tercih ederek dengeli öğünün keyfine varabilirsiniz.

KİLO ALMADAN GEÇİRMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Boş kalori olarak değerlendirilen miktar olarak küçük ancak kalori olarak yüksek olan; her ziyarette ikram edilen çikolata, şeker, tatlılar… Bu gıdalar sadece günlük alınan enerjiyi arttırarak bayram sonrası tartıda kilo artışına neden olabilir. Yağlı et yemekleri, kızartmalar hamurişleri yerine tam tahıllara yer açılmış sofralar, bayramın klasiklerinden pirinç yerine bulgurla yapılmış dolmalar ve tam tahıllı unla yapılmış börekler, sote/fırın/haşlama/ızgara yöntemi ile yapılmış hafif yemekler, sebzeli aperatifler ve meyveli tatlı ikramlarıyla takdir toplayacağınız kesin :)

Sevgiyle, sevdiklerinizle, sağlık ve huzur dolu nice güzel bayramlar geçirmenizi diliyorum..

Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Esra KARAMAN - https://www.instagram.com/dytberrinesra/

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.