Dikkat Covid-19… Diş fırçası coronavirus taşıyabilir…
Dikkat Covid-19… Diş fırçası coronavirus taşıyabilir…
Korunmak için işte 10 tavsiye...
Dünya COVİD-19 ile mücadele ederken, bu hastalıktan korunmanın en önemli kurallarından biri de kişisel hijyendir.
Nitekim Ağız hijyeni ve diş bakımı kişisel hijyenin başında gelir, fakat oral hijyeni sağlarken dikkat etmemiz gereken kabul görmüş bazı kurallar vardır, zira bu kurallara uyulmadığı takdirde diş fırçası ve ağız hijyen malzemeleriyle, hastalığın diğer aile fertlerine bulaşma riski meydana gelmektedir.
Virüsün vücuda giriş yeri ağız, burun ve yüz bölgesi olduğu artık bilimsel olarak kanıtlanmıştır; bunu göz önünde bulundurarak ağız hijyeninin bu dönemde öneminin daha fazla olduğunu görüyoruz.
Fakat oral hijyeni sağlarken virüsün diğer aile fertlerine geçmemesi için almamız gereken bazı önlemler var.
Bunları sıralayacak olursak;
Diş fırçası ve ağız hijyen malzemeleriyle söz konusu virüsün bulaşmasını önlemek için işte yapılması gerekenler:
1- Diş fırçalamaya başlamadan önce elleri en az 20 saniye yıkamak (Sağlık bakanlığının ve Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği ve gösterdiği şekilde):
Covid-19 virüsün eller yoluyla yayıldığını ve ellerin yüze götürülmesiyle bulaşın gerçekleştiğini bilmekteyiz. Ancak çoğumuz dişini fırçaladığında bunu unutuyor ve ellerini yıkamadan fırçalıyor.Önce eller yıkanmalı, sonra diş fırçalama işlemi yapılmalı, daha sonra diş ipi kullanılmalı ve eller tekrar yıkanmalıdır.
2- Diş fırçasını haftalık dezenfekte etmek (bakterilerden arındırmak) :
Diş fırçası sürekli nemli olması ve sık ince kıl yapısı itibariyle virüsün barınmasına olanak sağlamaktadır; bu yüzden haftada bir gün, 5 dakika, %70 alkol barındıran bir solüsyonda bekleterek dezenfekte etmek veya 5 dakika kaynar suda bekletilerek temizlenmesi gerekmektedir.
3- Diş fırçasına özel koruyucu:
Dış fırçasını kullandıktan sonra özel koruyucu kutusuna koyularak muhafaza edilmelidir.
4- Diş fırçası koruyucu kutusunun haftalık dezenfekte edilmesi.
%70 alkol içeren solüsyonda haftada bir kez 5 dakika bekletilmeli veya kaynar su yöntemiyle dezenfekte edilmelidir.
5- Diş fırçalarını kutusunda ve doğru yerde muhafaza etmek:
Diş fırçası kutusu, banyoda kapalı bir dolap içinde ve suyun sıçradığı yerlerden uzak bir yerde muhafaza edilmelidir.
6- Kişiye özel diş ipi:
• Kişiye özel diş fırçası olduğu gibi, kişiye özel diş ipinin de olması gerekmektedir. Normal zamanlarda bir diş ipi kutusunun tüm aile fertleri tarafından kullanılmasında bir sakınca yoktur, zira her seferinde yeni diş ipi çıkıp ve steril kesim sistemi bulunmaktadır. Ancak bu pandemi ve virüsün yayılma hızının oldukça yüksek olduğu dönemde kişiye özel diş ipi önerilmektedir.
7- Elektrikli diş fırçası kullanımı:
Elektrikli diş fırçası kullanırken sadece fırça kısmının değil, aynı zamanda sap kısmının da temiz olduğundan ve temizliğinden emin olunmalıdır.
Aç kapa tuşunun çevresi ve tutacaktaki girintili çıkıntılı yerler virüs ve bakterilerin barınması için uygun nemli zemini oluşturmaktadır. Söz konusu bu sebeplerden dolayı sadece fırça kısmı değil sap kısmının da dezenfekte edilmesi gerekmektedir.
8- Mevsimsel grip sonrası diş fırçasının değiştirilmesi:
Mevsimsel grip sonrası diş fırçası değiştirilmeli ve yeni fırça temizlik ve hijyen kurallarına uygun bir biçimde kullanılmalıdır.
Bunun yani sıra diş fırçası her 3 ayda bir değiştirilmelidir.
9- Diş fırçalama esnasında aile fertlerinden uzak olunması.
Diş fırçalama esnasından diğer aile fertlerinden en az 1,5 (bir buçuk) metre uzakta durulmalıdır, fakat bu virüs döneminde banyodan çıkmadan ve aile fertlerinden tamamen izole bir şekilde fırçalanması gerekmektedir.
10- Diş fırçalarken çocuklardan uzak durmak.
Bu süreçte çocuklara doğru fırçalamayı öğrettikten sonra, diş fırçalama esnasında çocuklardan uzak durulması gerekmektedir; hem çocukları hem de kendimizi koruyabilme adına.
Bunlara ek olarak, Diş hekimine yapılan düzenli ziyaretler dışında diş eti hastalığı, diş çürüğü, ve diğer diş problemlerinin oluşumunu engellemek veya büyük ölçüde azaltmak için hepimizin yapabileceği basit uygulamalar mevcuttur.
Bunlar:
Günde iki defa kurallı ve doğru diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak.Dengeli beslenmek ve yemekler arasındaki atıştırma sayılarını azaltmak.
Diş macunu dahil olmak üzere florür içeren diş ürünlerini kullanmak.
Diş hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda ağız gargaraları ile ağzı çalkalamak.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.